door middel van sociale verzekering lost de staat zaken op die zich bij zijn burgers kunnen voordoen en stelt hij burgers in staat zich van tevoren voor te bereiden. Dit geldt natuurlijk ook voor de sociale zekerheid en de ziektekostenverzekering.
• ziektekostenverzekering
Deze verzekering dekt medische, diagnostische, revalidatie -, poliklinische of intramurale zorg. Natuurlijk zijn er ook preventieve tests en sommige medicijnen. De ziektekostenverzekering dekt ook geen kosten als u ziek wordt of een ongeval heeft in het buitenland.
iedereen moet een deel van zijn inkomen bijdragen aan de ziektekostenverzekering. Niet alleen werknemers, maar ook zelfstandigen en werkgevers. De werknemers dragen 13,5% bij aan deze ziektekostenverzekering (4,5% van het totale loon, 9% wordt door de werkgever betaald). De zelfstandigen betalen 1.697 CZK per maand. Als een persoon zonder belastbaar inkomen niet in een speciale groep valt, 1080 Kronen, is de betaling van de ziektekostenverzekering ook vereist.
Deze ziektekostenverzekering wordt betaald aan de zorgverzekeraar. Momenteel zijn er 9 mensen in de Republiek. Werkgevers betalen meestal door het juiste bedrag van hun salaris af te trekken. Werknemers hoeven zich hier dus geen zorgen over te maken. Ondernemers moeten de betalingstermijn zelf bijhouden en altijd maximaal 8 bijhouden. In de volgende maand moet u de verzekering betalen. De verzekeringsmaatschappij rekent een boete voor te late betaling.
de staat betaalt dan verzekering aan kinderen, ontvangers van ouderdomspensioenen, vrouwen op zwangerschapsverlof en thuis, personen die gedeeltelijk of volledig hulpeloos zijn en personen in detentie of die straffen uitzitten. Natuurlijk ook voor degenen die als werkzoekende in het register van arbeidsbureaus staan vermeld.
• sociale verzekering
het socialezekerheidsstelsel omvat:
• pensioenverzekering (ouderdomspensioen, weduwe-en weduwnaarspensioen, weespensioen en gehandicaptenpensioen)
• ziektekostenverzekering (tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering-quarantaine, gezinsverpleging en kraamzorg)
• werkgelegenheidsbeleid van de staat (werkloosheidsuitkering)
sociale verzekering natuurlijk wordt het betaald door zowel werknemers, zelfstandigen als werkgevers. Werknemers dragen ongeveer 6,5% van hun salaris bij aan de pensioenverzekering.
de zelfstandigen betalen 28% van de jaarlijkse waarderingsgrondslag voor de pensioenverzekering en nog eens 1,2% voor het werkgelegenheidsbeleid. Daarna betaalt de werkgever de werknemer 21,5% in de pensioenverzekering en 1,2% in het staatsbeleid voor werkgelegenheid. 2,3% voor de ziektekostenverzekering.
Zoals ik al zei met betrekking tot de ziektekostenverzekering, wordt de bijdrage van de sociale verzekering aan werknemers afgetrokken van het loon. Ze betalen zichzelf voor 20. Op de dag van de volgende maand van betaling van deze verzekering.