Is fooi geven noodzakelijk?



Waarvoor
Het meest gebruikte argument van voorstanders van fooi geven is de lage salarissen in de branche. De situatie is inderdaad niet slechter dan in de VS, waar obers en serveersters afhankelijk zijn van extra inkomsten. Maar dan nog is het loon voor het werken in lange uren op de been, vaak in een lawaaierige en hete omgeving, buitengewoon laag. Het gemiddelde maandinkomen van een ober is ongeveer 16.000 dollar bruto en 12.000 dollar netto.
číšník v kavárně

Als je bedenkt hoe hard obers werken voor dit geld, lijkt een extra 20 kronen een welkom gebaar. Bovendien houdt de ober aan tafel meestal niet het volledige bedrag, maar deelt dit met de keuken. Volgens voorstanders is het geven van een fooi gewoon een menselijke hoffelijkheid en een indicatie dat je niet alleen tevreden bent met het eten, maar ook met de manier waarop het werd geserveerd. Het is een uiting van dankbaarheid voor het feit dat \’jouw\’ ober attent en behulpzaam was en meer deed dan je bestelling opschrijven en je eten brengen. Als we geen fooi gaven, was dat een teken dat we vreselijk ontevreden waren en de ober zou zich afvragen waar we een fout hadden gemaakt.


Niemand geeft ons extra geld. Tegenstanders van de gewoonte beweren dat, volgens de logica van \’meer doen dan nodig is\’, mensen bijvoorbeeld kappers, dokters en buschauffeurs een fooi zouden moeten geven. “Ze hebben net als iedereen een salaris, dus als ze niet genoeg krijgen, kunnen ze naar een ander restaurant gaan. Verder klagen veel klanten dat veel obers in Tsjechische restaurants alleen het absolute minimum doen. En bij het betalen kijken ze of er iets uit de hand van de klant valt. Fooien moet de ober verdienen,\’ voegen de neezeggers eraan toe.
číšník s pivem
Als ik extra geld achterlaat, is dat een uitdrukking dat ik erg tevreden ben. Als ik ze geen geld heb gegeven maar ze hebben niet geklaagd, dan betekent dat dat ik heb gekregen waar ik voor kwam maar niets extra\’s”. Sommige mensen geven echter geen extra geld omdat ze niet echt verwachten dat ze bediend worden. Het is helaas waar dat in sommige restaurants de eigenaar de fooi bepaalt en de serveerder weinig of niets ziet. Het geven van fooi hangt ook af van waar je je op dat moment bevindt. In Japan zou het bijvoorbeeld als een belediging worden gezien, omdat het aangeeft dat de uitbater vindt dat hij je niet genoeg betaalt.