Weet je wat BIOS is – IT-professionals en iedereen die een beetje naar computers \’kijkt\’, weet waar ik het over heb BIOS is een soort basisinterface, die basisgegevens bevat om een computer te laten werken. Het is de software van de computer.
Het bevat de datum en tijd, waar de computer zijn besturingssysteem vandaan laadt, welke diskdrives hij heeft, welke randapparatuur hij heeft, enzovoort. Moderne computers stappen echter over van BIOS naar het zogenaamde UEFI. Dit is in principe vergelijkbaar, maar ondersteunt functies die niet mogelijk zijn in het BIOS, zoals het opstarten van het besturingssysteem vanaf een grote schijf of het toevoegen van meer geheugen om de computer sneller op te starten
Waarom UEFI? Waarom noemen we UEFI? Omdat dit systeem het doelwit is van een nieuw ontdekt virus genaamd LoJax. Maar hier is de grap. Deze interface wordt niet beschermd door normale antivirusprogramma\’s en het virus wordt geactiveerd op het moment dat je op een knop drukt en je computer aanzet. Dit virus is het eerste in zijn soort en om deze reden zijn de meeste anti-virusprogramma\’s ook niet in staat om iets tegen dergelijke aanvallen te doen. Alleen sommige beveiligingsprogramma\’s, zoals het bekende Eset-product, kunnen overweg met de moederbordinterface. Overigens is deze kwaadaardige code ook buitgemaakt.
Wat te doen als de UEFI van je computer is aangetast
Het beste is natuurlijk om het te voorkomen – welke antivirusprogramma\’s kunnen overweg met UEFI-interfaces (als je geen BIOS hebt) en de juiste software installeren. Helaas, als je computer al een slaaf is, zal het opnieuw installeren van het besturingssysteem niet helpen. Op dit moment is het virus waarschijnlijk ontwikkeld om enkele overheidscomputers te infecteren, maar dat betekent niet dat gewone gebruikers geen risico lopen.