Brits separatisme


Ik heb het over separatisme wanneer een groep mensen die in een gemeenschappelijke staat wonen, besluiten om voor een andere staat te vechten. Er zijn veel oorzaken voor dit fenomeen, meestal meer dan één tegelijk, maar de basisredenen zijn politiek, economisch, religieus, conflicten over grondstoffen, water en land, en culturele verschillen. Etnische conflicten vormen de meest voorkomende basis voor het aanwakkeren van spanningen. Etnische conflicten worden gebruikt voor ideologische overheersing van bevolkingsgroepen. Deze komen vooral voor in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Dit fenomeen is het hedendaagse Europa, met name het Verenigd Koninkrijk, echter niet ontgaan!

hrad belfast

Noord-Ierland

Noord-Ierland maakt momenteel deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar de meerderheid van de bevolking wil dat dit verandert. Het conflict duurt al eeuwen. De belangrijkste oorzaak zou religieuze intolerantie zijn. De Engelsen zijn protestants (Anglicaans), terwijl de inwoners van Ulster (ten noorden van het eiland Ierland) katholiek zijn. De verdeling van de regio dateert uit 1920. Sindsdien is de IRA, een terroristische organisatie die het op protestanten gemunt heeft, actief in de regio. De laatste jaren is er een wapenstilstand van kracht, maar de situatie begint weer te escaleren.

Schotland

We zijn nog steeds op de eilanden. In het geval van Schotland is het eerder economisch dan cultureel. Het \’conflict\’ over oliegeld staat voorop. Het VK wint olie uit de Noordzee. Als zodanig worden de meeste installaties geëxploiteerd door Schotse bedrijven. Dit geeft Schotland een grote mate van autonomie binnen de Unie. In 2014 werd er echter een referendum over onafhankelijkheid gehouden, dat nipt werd verworpen. Separatisten voerden campagne op basis van de unieke cultuur van Schotland.
krajina skotska

Brexit

Het spreekwoordelijke \’resultaat\’ van het door separatisme geplaagde VK is, in metaforische zin, een stap van het VK om de EU te verlaten. De kern van deze stap is een poging tot onafhankelijkheid. Als gevolg van het referendum heeft het Britse volk besloten om de banden met een belangrijke bondgenoot te verbreken. Daar zijn veel redenen voor. De terugtrekking heeft echter tijd gekost en de onderhandelingen zijn moeizaam verlopen. Er zijn bijvoorbeeld problemen met de handel met de EU (het belangrijkste voor de Britse export) en de mogelijkheid van vrij verkeer van EU-burgers binnen het eiland. De Britse samenleving is nu gedesillusioneerd en er gaan stemmen op voor een nieuw referendum.