Enigszins ongebruikelijke festiviteiten


In de Noord-Spaanse stad Castillo de Murcia bestaat nog steeds een ijzingwekkend en interessant gebruik. Elk jaar in juni, tijdens de eucharistieviering, worden kinderen die geboren zijn in de voorgaande 12 maanden weggestuurd in een festival dat El Coracho heet.De kinderen worden op grote matrassen gestapeld en de volwassen mannen verkleden zich als demonen en kwade geesten. Ze rennen dan rond en proberen over de baby\’s die op de grond liggen te springen. Waar dit niet zo leuk voor is, zijn waarschijnlijk de moeders. [Ze huiveren van afschuw als de springer faalt en op hun kind stapt.
– maar wat kun je eraan doen. [Gewoontes zijn echt ijzeren overhemden. [Wat drijft hen tot deze gekke gewoonte? Wat anders dan oud bijgeloof?
Dit ritueel zou hen beschermen tegen kwade krachten en hen bovendien zuiveren van de erfzonde.
o Daarom brengen we baby\’s in feestelijke jurkjes naar de pastoor om water over hun voorhoofd te laten gieten, terwijl de Spanjaarden hun enkels draaien en hun benen breken.
o Er wordt gezegd dat het bijna altijd de springers zijn die gewond raken, en ze proberen natuurlijk de liggende kinderen geen pijn te doen.
Hoe zit het met kerken?De kerk vindt niets grappigs aan dit ritueel. Integendeel, ze proberen het te bestrijden.
barevná kolečka

Tomaten doen tenminste geen pijn

dus (alweer traditioneel) vechten tegen tomaten is helemaal ongevaarlijk. Het gebruik bestaat inderdaad nog maar een paar decennia, maar het lijkt erop dat de stad Bunyor niet van plan is om het op te geven.
– Het eerste gevecht vond plaats in 1945.
– Het was echter veel kleinschaliger en werd uitgevochten door een paar lokale delinquenten.
– Niet nu. Elk jaar komen hier zo\’n 30.000 enthousiastelingen om te mikken op overrijpe appels van het paradijs. Er valt 125.000 kg appels. Ze worden van ver aangevoerd. Het wordt ketchup. Als je mee wilt doen, markeer dan de laatste woensdag in augustus op je kalender.