22 jaar geleden produceerde regisseur Andrew Niccol een futuristische film “Gattaca” die het probleem van genetisch gemodificeerde kinderen aanpakte, wat beter was dan wat van nature wordt gedacht. Toen ik deze film zag, bleef er een vreemde nasmaak en een gevoel van opluchting in mijn gedachten dat wij mensheid dit stadium nog niet hadden bereikt.
dit veranderde vorig jaar toen de eerste 2 kinderen met het gemodificeerde genoom in China werden geboren. Sindsdien hebben wetenschappers onvermoeibaar gewerkt om het verdere gebruik van genetische manipulatie te verfijnen. In het begin ging het alleen om het elimineren van erfelijke ziekten zoals hemofilie en cystische fibrose. In deze vorm wordt bij kunstmatige inseminatie tegenwoordig de selectie van genetisch “betere” individuen gebruikt. Onze kennis van de kenmerken van het menselijk genoom groeit echter in een meteorologisch tempo en wetenschappers kunnen al genen identificeren die betrokken zijn bij leervermogen en uiterlijk
genetica is niet alles
Maar zoals tests door een internationaal wetenschappelijk team aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem hebben aangetoond, worden nieuwe en groeiende menselijke genen ontwikkeld. Genetische informatie is niet alles. Veel andere factoren dragen bij aan de volledige ontwikkeling ervan, die de invloed van het genoom op de uiteindelijke vorm van het menselijk individu aanzienlijk kunnen beperken of bijna volledig kunnen onderdrukken. En zelfs als de effecten van genetica worden onthuld, is er volgens wetenschappers geen significant verschil tussen natuurlijke en kunstmatige selectie in het laboratorium. Een team van de Hebreeuwse Universiteit, onder leiding van shai Carmi, voerde computersimulaties uit met behulp van mannelijke en vrouwelijke genetische codes en creëerde 10 mogelijke combinaties van daar. Dat wil zeggen, dingen aangenomen het uiterlijk van 10 verschillende embryo \’ sin vitro, dat wil zeggen, in vitro. Van deze embryo \’ s probeerden ze degene te kiezen die de grootste voorwaarden had om de langste en meest intelligente te zijn.
kunstmatige selectie levert geen significante resultaten op
op basis van verdere simulaties ontdekten ze dat opzettelijk geselecteerde embryo \’ s slechts tot een minimum verschillen van die met willekeurige selectie. Kunstmatig geselecteerde nakomelingen als gevolg hiervan konden wetenschappers de intelligentie met slechts 3 cm en met 3 IQ-punten verhogen. Als het met kunstmatige inseminatie mogelijk is om slechts 10, maar niet 5 embryo \’ s te verkrijgen, dan zal het verschil met nog eens 0,5 punt en een halve centimeter worden verminderd.
zo kunnen we als mensheid rustig zijn. De grote genetische revolutie heeft nog niet plaatsgevonden. Het huidige wetenschappelijke onderzoek onthult echter nog steeds nieuwe informatie en procedures, dus het is niet uitgesloten dat er op een dag bovenmenselijke bewegingen op het aardoppervlak zullen zijn.