de laatste tijd is er veel discussie geweest over de productie van energie uit zogenaamde hernieuwbare bronnen. Dit betekent meestal zonne -, wind-en waterkracht. Men denkt dat de productie ervan minder milieu-impact heeft dan het verbranden van fossiele brandstoffen. Velen zien het als de weg van de toekomst. Maar het is niet zo eenvoudig.
wat geldt voor alle hernieuwbare energiebronnen is dat ze nooit stabiel zijn. De zon schijnt niet elke dag, het waterpeil van de rivier schommelt afhankelijk van zowel de neerslag als de tijd van het jaar, de wind waait ook niet constant in dezelfde richting en met dezelfde snelheid. Daarom zijn ze minder betrouwbaar dan fossiele bronnen. Bekijk de bronnen één voor één.
Er zijn verschillende soorten waterkrachtcentrales. In ons land, wanneer een stroom stromend water een turbine draait om elektriciteit te produceren, zijn ze eigenlijk alleen beschikbaar voor doorstroming. Er zijn echter ook negatieven hier. De eerste is de noodzaak om een helling te bouwen om voldoende snelheid en volume van de waterstroom te garanderen. Dit kan echter een obstakel zijn als u ronddwaalt met waterdieren, zoals vissen die proberen de broedplaatsen te bereiken. Een nog groter obstakel, zelfs levensbedreigend, is de turbine zelf. Ja, bijvoorbeeld een visovergang, dat wil zeggen, Er wordt een pad aangelegd dat vissen in staat stelt zich veilig over de rivier te bewegen. Dit is echter een extra kostenpost. De volgende vraag is hoe het hele gebouw de omgeving beïnvloedt. Meestal is het noodzakelijk om ten minste een kleine dam te bouwen om de watervoorziening te garanderen vanwege droogte. Natuurlijk kan dit de snelheid en temperatuur van stromend water veranderen en een levensbedreigende factor worden voor sommige soorten waterdieren.
zonne-energiecentrales werken volgens het principe van het opwekken van energie door het omzetten van thermische zonnestraling. Daarom, als de collector geen zonnestralen krijgt, zal het niet werken. Hier, althans in onze omstandigheden, is het probleem een lage efficiëntie. Om voldoende stroom te produceren, heb je een heel veld nodig dat bedekt is met een zonnecollector. Deze velden liggen vaak op vruchtbare grond die bijvoorbeeld voor landbouw gebruikt kan worden. Het probleem is ook de noodzaak om het oppervlak van de collector altijd schoon te houden, omdat alleen op deze manier volledige efficiëntie wordt gegarandeerd. Daarom is frequent onderhoud nodig. Windturbines genereren elektriciteit door het omzetten van de kinetische energie van de wind die de propeller draait, en dus de turbine. Het grootste probleem hierbij is de behoefte aan een goede windsnelheid en-richting. Deze centrales werken niet alleen in rustige omstandigheden, maar ook bij te sterke wind. Een ander probleem is hun geluid, dat niet alleen mensen stoort, maar het ook moeilijk maakt voor andere dieren om zich te oriënteren. Het vormt ook een gevaar voor vogels die tussen de bladen kunnen vliegen. We mogen niet vergeten dat turbines, net als zonnecollectoren, een groot aantal nodig hebben. Ook hier moet rekening worden gehouden met de grond.
Wat is de meest milieuvriendelijke energie? Kernel. Het vervuilt het milieu niet zoals elektriciteitscentrales op fossiele brandstoffen en houdt de stabiliteit in stand. Bovendien produceren ze minimaal afval voor output en kunnen ze ook in de toekomst worden gebruikt. Dus als we echt groene energiebronnen willen, moeten we kerncentrales ondersteunen.
.