Als je op de lange termijn gezond en gelukkig wilt zijn, moet je je leven aanpassen om deze doelen te bereiken. Meestal betekent dit sporten, rust nemen en voedsel eten dat geneest en stimuleert in plaats van schaadt. Dergelijke voedingsmiddelen kunnen gefermenteerde en ingemaakte groenten zijn. De naam zegt het al. Dit zijn groenten die een fermentatieproces hebben ondergaan, waardoor uiteindelijk hun smaak verandert, meestal ten goede, en hun gehalte aan vitaminen, mineralen en andere heilzame stoffen. Onnodig om te zeggen, in een betere richting.
Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot fermentatie, of gefermenteerd voedsel. Het verlengt niet alleen de versheid van veel voedingsmiddelen, maar het kan ze ook gezonder maken. De meest voorkomende gefermenteerde groenten zijn kool, koolrabi, wortelen en pepers.
Maar naast groenten kan bijna alles worden gefermenteerd, inclusief fruit, vlees en vooral vis. Verschillende peulvruchten, zoals bonen, sojabonen en linzen, worden ook vaak gefermenteerd. Het is echter mogelijk dat je niet van de smaak van deze voedingsmiddelen houdt. Het eten van deze voedingsmiddelen betekent meestal een interessant gastronomisch avontuur, dat vaak eindigt met een run naar het toilet. In dit land zijn gefermenteerde groenten echter veel toegankelijker en populairder, en er is vrijwel niets mis mee.
Als je deze vitaminebom thuis wilt maken, maar er geen halve dag aan wilt besteden, eet dan gewoon de klassieke zuurkool.
Alles wat je nodig hebt is zuurkool, een schone pot, zout en komijn. Hak de kool fijn, meng het met het zout en de komijn en laat het minstens twee uur rusten. Na enige tijd zal de kool zijn sappen afgeven, die vervolgens in de pot met de kool worden gegoten. [Als er niet genoeg sap is, voeg dan een beetje gezouten water toe. Zet een week op een donkere, warme plek. Zet daarna in de koelkast. Eenvoudig, lekker en gezond. Wat wil je nog meer?